Radiochirurgia ellman®

Radiochirurgia ellman® este o metoda netraumatica de taiere a tesutului moale, fara durere postoperatorie si distrugerea tesutului produsa prin electrocauterizare. Efectul de taiere cunoscut ca electrosectionare este obtinut fara presiune manuala sau distrugerea celulelor tesutului.
Radiochirurgia ellman® foloseste o frecventa inalta de unde radio de 4.0 Megahertz(MHz) deasupra frecventei radio AM si sub frecventa radio FM (Frecventa inalta /Temperatura scazuta). Semnalul radio de inalta frecventa produce o incizie neintrerupta si fara sa fie necesara presiune, cu hemostaza simultana si cu minima vatamare a tesutului. Generatorul radiochirurgical produce unda radio care este transmisa catre doua placute metalice, una fiind activa, iar alta pasiva/dispersiv. Grafic Ellman

Natura netraumatica a radiosectionarii ofera un avantaj remarcabil. Lipsa traumei se datoreaza faptului ca incalzirea tesutului nu este insotita de ranirea lui, asa cum se intampla in cazul ranilor create prin taiere manuala, electrobisturiu etc.
Acest efect este rezultatul caldurii generate de rezistenta tesutului manifestata la trecerea undei de radiofrecventa folosindu-se un electrod subtire numit “electrod chirurgical”. La trecerea semnalului undei radio care este transmisa prin electrodul activ apei intracelulare provocand vaporizarea ei instantanee. In acest fel tesutul este taiat ca si cand s-ar fi folosit un cutit ascutit ca o lama de ras. REACTIA CELULEI LA UNDA RADIO

fvdsv

radiochirurgie 1
radioghirurgie 2
radiochirurgie 3
radiochirurgie 4
Unda radio de inalta frecventa actioneaza puternic la nivelul apei din tesut Energia absorbita de catre apa intraceluara, duce la cresterea instant a temperaturii si implicit a presiunii intracelulare Presiunea intracelulara creste, in timp ce moleculele de apa se dilata Volatilizarea reprezinta transformarea celulelor in vapori. Caldura este indusa numai in celuele care sunt in contact cu electrodul si este suficienta pentru vaporizarea continuntului celular

PRIVIRE GENERALA ASUPRA TEHNOLOGIEI Curentul electric sub o forma sau alta, a fost aplicat pe tesuturile umane, ca modalitate de chirurgie, de peste o suta de ani. Dispozitivele medicale electrochirurgicale folosesc in general frecventa cuprinsa intre 200-1000 kHz. Dispozitivele medicale care folosesc acest interval de frecventa cauzeaza electrodului care vine in contact cu tesutul, acesta devenind foarte incalzit, actionand astfel ca un adevarat cauter incins. Radiochirurgia de inalta fecventa, care foloseste unda radio de de 3,8-4MHz transmite unde radio pure catre tesut fara sa incalzeasca electrodul.

Grafic Ellman

Spectrul de radiatie este prezentat in imaginea de mai sus pentru a se identifica tehnologia ellman, care actioneaza la o fecventa cuprinsa intre 3,8 si 4.0 MHz.
Spectrul electromagnetic reprezinta forme de energie propagate in unde. Unitatile/dispozitivele ce utilizeaza frecventa scazuta se incadreaza in intervalul 100 KHz si 700 KHz. Aceste frecvente emit energie sub forma de caldura. Rezulta, ca efecte asupra tesutului, inconsistenta si lipsa de control asupra absorbtiei. Tehnologia patentata “Ellman” foloseste frecvente radio cuprinse intre 3,8 MHz si 4.0 MHz interval care produce semnale radio pure. Absorbtia acestei frecvente este realizata datorita apei continuta de celulele tesutului. Absorbtia realizata la suprafata celulelor produce adancime controlata a inciziei si minimum de celule alterate. Comparatiile privind absorbtia realizata prin intermediul surselor comune care folosesc energia (ca modalitate pentru chirurgie):

Statistica Penetrare (mm)

Dispozitivul radiochirurgical Ellman Surgitron emite unde radio de inalta frecventa care sunt autolimitate in distrugere. Efectele asupra tesutului rezulta din volatilizarea celulelor de suprafata, minimizand astfel suprafata de tesut alterat. Evaluarea histologica a demonstrat faptul ca intervalul de frecventa cuprins intre 3,8MHz si 4.0 MHz produce rezultate chirurgicale optime. Tesutul creierului proaspat care masoara 2.0x1.0x1.0cm a fost supus unei prelevari post-chirurgicale. Evaluarea histologica a inciziei chirurgicale creata cu tehnologia de radiofrecventa ce foloseste o unda radio de 4.0 MHz a fost ceruta de catre chirurg. Evaluarea microscopica a zonei asupra careia s-a realizat incizia chirurgicala, cu ajutorul undei de radiofrecventa, arata modificari superficiale masurand de la 10 pana la 20 microni grosime.

image

DETALII

Mai multe studii universitare au aratat ca frecventa de 4MHz este cea mai indicata pentru interventiile chirurgicale. Dispozitivele radiochirurgicale Ellman Surgitron utilizeaza energia prin curenti de inalta frecventa de 4MHz.. Conceptia este unica, simpla, asigurand randament energetic, nivel ridicat de securitate si utilizare usoara. In plus, furnizeaza principalele moduri operationale care sunt utilizate cel mai frecvent in toate aplicatiile chirurgicale.
Forma de unda a semnalului radio este variabila. O forma de unda complet redresata va creea o incizie insotita de hemostaza, dar poate fi filtrata pentru a produce o incizie foarte fina cu o hemoragie minima. Poate fi, de asemenea, variata pentru a crea o forma de unda partial redresata, care va produce o excelenta coagulare a tesutului moale. Forma de unda partial redresata poate fi si mai mult variata pentru a obtine fulgerarea. Semnalul radio de tip eclator va produce o distrugere superficiala a tesutului moale insotita de hemostaza.
Functia bipolara care este adaptata unei game largi de operatii pentru proceduri de coagulare ofera siguranta si rapiditate. Bipolarul este un coagulator si va permite sa lucrati intr-o zona umeda si sa opriti sangerarea. Bipolarul necesita o intensitate mai scazuta deoarece unda radio actioneaza doar intre varfurile pensei. Avantajul radiochirurgiei fata de bipolarele clasice este ca varful electrodului nu se incalzeste, iar tesutul nu se agata, nu se lipeste de varfurile electrodului. Pensa se desprinde de tesut foarte usor si curat.
Aceasta varietate a formelor de unda permite controlul hemostazei si alegerea tipului de incizie. In plus, electrozii cu varfuri foarte fine de tungsten de diverse forme si dimensiuni au permis marirea numarului de proceduri chirurgicale.
Disectiile realizate cu tehnologia Ellman sunt lipsite de artefact termic si mecanic, datorita nivelului foarte scazut de caldura secundara produsa.
Datorita acestor avantaje, radiochirurgia usureaza, accelereaza si imbunatateste intr-un mod uluitor interventiile chirurgicale. Ajuta la eliminarea sechelelor postoperatorii nedorite, precum: INFLAMAREA, INFECTAREA, TRISMUS si SOCUL POSTOPERATOR provocat de pierderea excesiva de sange, care se intampla atat de des in cazul interventiilor chirurgicale cu instrumente traditionale.